Diafragma

Een diafragma, in de context van fotografie en optica, is een instelbare opening in de lens van een camera. Het diafragma wordt vaak aangeduid met een f-getal, zoals f/1.8, f/4, f/8, enzovoort.

Wat is diafragma?

Het diafragma van een camera fungeert als de ‘pupil’ van de lens. Het reguleert de hoeveelheid licht die door de lens op de sensor van de camera valt. Door de grootte van het diafragma aan te passen, kun je de belichting en de scherptediepte van je foto of video beïnvloeden. Een groter diafragma (aangeduid met een lager f-getal, zoals f/1.8) laat meer licht door, terwijl een kleiner diafragma (bijvoorbeeld: f/16) minder licht doorlaat.

Wat is een goed diafragma?

Er is niet zoiets als een ‘goed’ of ‘slecht’ diafragma; het hangt allemaal af van wat je wilt bereiken met je foto of video. Wil je een onscherpe achtergrond en je onderwerp scherp in beeld? Dan kies je voor een groot diafragma, zoals f/1.8 of f/2.8. Dit wordt veel gebruikt bij portretfotografie. Wil je alles in de foto scherp hebben, van voorgrond tot achtergrond? Ga dan voor een kleiner diafragma, zoals f/8 of f/11.

Hoe stel je je diafragma in?

De methode om het diafragma in te stellen verschilt per camera, maar bij de meeste DSLR’s en spiegelloze camera’s is er een specifieke modus waarmee je het diafragma kunt regelen. In de ‘M’ (handmatig) modus heb je volledige controle over zowel sluitertijd als diafragma, terwijl in de ‘A’ of ‘Av’ (diafragma-voorkeuze) modus je alleen het diafragma instelt en de camera de bijpassende sluitertijd kiest. Na het selecteren van de gewenste modus, kan het diafragma meestal worden aangepast met een draaiwiel of via het menu op het touchscreen of de knoppen op de camera.

Inhoudsopgave

Gerelateerde termen

Livestream-header

Livestream

Livestreaming is in de loop der jaren enorm populair geworden en vormt nu een cruciaal onderdeel van zowel persoonlijke als zakelijke communicatie. Of je nu een livestream wilt organiseren voor een speciaal evenement, een zakelijke presentatie of voor persoonlijke doeleinden, het is belangrijk om een goed begrip te hebben van wat erbij komt kijken.
pexels-brett-sayles-2445781-scaled

Three point lighting

Driepuntsbelichting, bekend als de “three-point lighting techniek,” is een essentiële methode in fotografie en videoproductie. Met drie lichtbronnen – key light, fill light en backlight – wordt niet alleen een evenwichtige belichting gecreëerd, maar ook diepte en sfeer in de opname, waardoor creatieve expressie en visuele effecten mogelijk zijn.
rule-of-thirds-header

Rule of Thirds

Als je ooit hebt geëxperimenteerd met fotografie of videografie, heb je waarschijnlijk gehoord van de “rule of thirds.” Maar wat houdt deze regel eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk voor visuele composities?